Hoe kun je de ramen het best onderhouden?

Goede ramen zijn essentieel voor een fijne woonervaring. Als je ramen lekken, of niet helemaal goed sluiten, krijg je last van vervelende tocht en is je huis bovendien een stuk minder goed geïsoleerd. Het is dan ook van belang dat je de ramen goed onderhoudt. Zelf kan je gelukkig veel doen om ze in goede conditie te houden. Daarmee verleng je de levensduur van de ramen, krijg je minder snel last van de nadelen die een slecht raam met zich meebrengen. De meest effectieve tips voor onderhoud vind je in dit artikel. Geschreven in samenwerking met C-T-B.be.

Kozijnen onderhouden

Wat voor ramen heb je?

Hoeveel onderhoud de ramen nodig hebben, hangt voornamelijk af van het materiaal dat gebruikt is. Houten ramen zijn een stuk kwetsbaarder dan kunststoffen of metalen ramen, en hebben dus meer zorg nodig. Dit is meteen een van de belangrijkste redenen dat men vaak kiest voor kunststof ramen. Deze kun je makkelijk reinigen (door af te nemen met warm water), en hoeven verder hooguit een keer per jaar gesmeerd te worden om de mechanieken soepel te houden. Heb je echter houten ramen, dan moet je meer onderhoud plegen om ze in goede conditie te houden.

Schilder de ramen regelmatig

Houten ramen worden vooral beschermd door de verf die er op zit. Goed onderhoud betekent dus dat je zelf zo nu en dan moet controleren of de verflaag nog in goede conditie is, en ze – indien nodig – een nieuwe verfbeurt moet geven. Dat klusje heeft overigens ook een voordeel: je kunt de kleur van de kozijnen naar wens veranderen, anders dan bij andere materialen. Let bij het verven vooral goed op de naden en de randen: dit zijn de kwetsbare plekken, waar de schade meestal opgelopen wordt. Naast het schilderen is het ook handig om het hang- en sluitwerk van de ramen regelmatig langs te lopen. De bewegende onderdelen moeten namelijk goed gesmeerd blijven. Door dit één of twee keer per jaar te doen, maak je het openen en sluiten van de ramen soepel en houd je de ramen in goede conditie.

Voorkom rot

Het grootste probleem met houten ramen is dat het hout op een gegeven moment gaat rotten. Is het eenmaal zover, dan is het onvermijdelijk dat er een specialist aan te pas moet komen die het raam komt vervangen. Door een duurzame en stevige houtsoort te kiezen, en door de ramen genoeg schoon te maken en te letten op schade, kan je dit echter vaak voorkomen. Daarmee kan je op den duur veel geld besparen, en houd je het binnenmilieu goed in stand.

Isolatiewaarde verbeteren? Kozijnaccent geeft hier advies!